Logo Design Decorativ  

Suporturi pentru plante

Exista cateva amenajari din gradina, cum ar fi boltele, pergolele si gardurilecare sunt deseori folosite pentru a sustine plantele urcatoare, desiaceste structuri mai au de indeplinit si alte functii, practice saudecorative. Suporturile de plante descrise aici sunt utilizare numaipentru a sustine plantele urcatoare sau cu tulpini firave, in vederea unei buni organizari.

Suporturile de acest tip, pentru a fipotrivite pentru plante, trebuie sa respecte doua caracteristici debaza. Trebuie sa fie rezistente - o planta urcatoare viguroasa exercitao presiune mare asupra suportului, care se accentueaza daca suportul seafla in spatiul deschis al gradinii, unde se resimt puternic rafalele de vant.

Un suport trebuie sa iasa foarte putin in evidenta, darin acelasi timp, sa fie foarte functional - ideea este sa se vada plantele, nu suporturile.

Suporturile de plante sunt de doua feluri:
  1. In prumul rand, este suportul liber, fara sprijin,folosit fie pentru plantele decorative (cum ar fi de ex. un stalp sau oimprejmuire de sprijin tip coliba indiana pentru trandafiri), fiepentru plantele comestibile din gradina de legume, ori pentru pomifructiferi (de exemplu, rama pentru tulpinile plantei de fasole sau suportul tip gard de meri)

Suporturi fara sprijin:bete si tarusi, stalpi si suporturi tip coliba indiana, suporturicirculare, suporturi pentru pachetele de germinare ale semintelor de rasad, suporturi din retea.

2. In al doilea rand, este, zidul amenajat ca suport carepermite ca o parte din el sau toata suprafata lui sa fie imbracata decatre plante. Pe zidul caselor cresc, in general, plante decorative (trandafiri, glicina sau vita-alba)

Suporturi cu sprijin pe zid: sarme, spaliere (din lemn sau din alte materiale)

Sfaturi pentru legarea plantelor:

  • exista mai multe tipuri de tesaturi, dar firul flexibil este cel mai potrivit
  • o legatura bine facuta presupune sprijinirea tulpinii plantei de suport,inainte ca aceasta sa fi apucat sa se indoaie. E necesar, de asemenea, sa nu strangeti prea tare firul in jurul plantei.
  • la fixarea despaliere sau sarma a plantelor urcatoare nu e bine ca tulpina sa selege vertical. Intinderea lor mai intai pe orizontala, ca sa formeze unspalier, sau sub un unghi, ca sa formeze un evantai, poate imbunatati substantial aspectul.
  • legarea pomilor de pari este mai complicata decat in cazul florilor sau legumelor. la inceput, trebuiesa infasurati tulpina cu o fasie din panza de sac, inainte de a o legacu sfoara data cu gudron sau puteti folosi o legatura elastica, care se strange cateva saptamani.
  • chiar daca copacul devine mai grosdecat tarusul, el poate avea nevoie de sustinere. aceasta se poate realiza cu ajutorul unui bandaj legat la jumatatea trunchiului, care sa fie fixat de pamant cu 3 sarme rezistente.
 
Distribuiti pagina pe:



Pagina Facebook Design Decorativ
Design Decorativ pe Twitter
Copyright © 2008 - 2024 Design Decorativ