Logo Design Decorativ  

Amenajari Gradini

Idei de amenajari gradini si curti, poze cu gradini amenajate, amenajari exterioare


Sfaturi pentru ingrijirea trandafirului

Reper este momentul cand Forsythia (Ploaia de Aur) a inflorit atunci ne putem apuca sa taiem trandafirii.
Doar trandafirii care infloresc de mai multe ori pe an se taie cu regularitate primavara. Se indeparteaza la acestia una sau doua treimi din lastarii noi, crengile prea puternice si mai batrane se taie complet.
La trandafirii cataratori, crengile mai batrane se fixeaza cat mai orizontal pe suport: acest lucru stimuleaza formarea florilor.
Vara o sa trebuiasca taiate florile ofilite pentru a stimula noua infloriresi pentru a impiedica putrezirea, aceasta fiid valabila la toate tipurile de trandafiri.
Tufele de trandafiri pitici nu trebuie taiate in fiecare an, din 2 sau 3 ani se pot taia.
La trandafirii copaci este valabila regula: se taie astfel incat ultimul mugur ramas (din margini si nu de pe coarda!) sa fie orientat spre exteriorul coroanei. Astfel, coroana capata o forma rotunda.

Loc de amplasare este intr-un loc insorit si aerisit. O administrare optima a substantelor nutritive intareste trandafirii.
Bolile trandafirului sunt:
- cauzate de ciuperci: rugina cauzeaza multe pete negre in forma de stea pe frunze, care se ingalbenesc si apoi cad;
- fainarea adevarata se recunoaste dupa depunerile fainoase care se sterg usor de pe partea superioara a frunzelor;
- fainarea falsa duce la aparitia unui mucegai cenusiu pe partea inferioara a frunzelor si a unor pete negre pe partea superioara a acestora.
 
Plante cataratoare
Plantele cataratoare ating inaltimi impresionante in moduri diferite. In functie de tipul de catarare, exista si mai multe suporturi:
- cu organe de prindere si discuri de prindere: hedera si vita salbatica se catara pe ziduri si pe scoarta copacilor;
- incolacitoarele isi rasucesc lastarii in jurul suporturilor verticale: wisteria(glicina) , lonicera(caprifoi) , hameiul , passiflora(floarea pasiunii) ; Thunbergia planta anuala!
- urcatoarele: clematitele care poseda organe de sustinere cu care se prind de suporturi verticale si orizontale.
- agatatoarelor: trandafirii cataratori si iasomia de iarna ;
 
Totul despre gazon
Gazonul

Pentrua avea un gazon sanatos este esentiala selectarea corecta a semintelor.Aceasta alegere depinde in primul rand de cum doriti sa folositi gazinul dvs.

Pentru gradina unei case este cel mai indicat ungazon de uzura, deoarece acesta corespunde dorintelor intregii familii.Trebuie sa luati in considerare si alte cerinte, cum ar fi alegereaunui loc continuu umbrit. In orice caz, alegeti un produs de calitate,care presupune cresterea consistenta a ierbii, dar nu in inaltime.Astfel este asigurata capacitatea de uzura si un volum mic de material tuns.

Tunderea gazonului

Doriti ca gazonul sa fie robust (de ex pentru jocurile cu mingea) si sa arate totusi ingrijit?
Depindede prelucrarea pamantului daca suprafata gazonului ajunge la calitateadorita. Dupa sapat, se maruntesc bulgarii de pamant si se indeparteaza pietrele si radacinile.

In cazul unui sol argilos, dificil deprelucrat se adauga nisip, pamant nisipos, humus de scoarta de copac sau pamant de compost.

Fertilizarea inainte de insamantarecontribuie la o crestere consistenta a gazonului. Daca suprafata este pregatita si netezita, samanta poate fi imprastiata cu semanatoarea.

Acum se netezeste suprafata. Cel mai simplu se poate netezi cu o rola, care poate prelucra uniform si suprafete mari.

Suprafetele mai mici pot fi netezite si cu sandale de scandura.

Pentruca samanta sa poata incolti, suprafata semanata trebuie stropitaregulat. Cand iarba are o inaltime de aprox 10cm se oate cosi pentruprima data. Daca se coseste gazonul prea devreme, acesta nu va mai fila fel de rezistent. Buruienile pot fi indepartate cu mana, fara probleme.

Gazonul destinat jocurilor nu ar trebui dat in folosinta decat dupa a treia tundere.

Ingrijirea gazonului

Cositul corect contribuie la sanatatea gazonului. Frecventa cositului depundede cresterea ierbii. In perioada de maxima crestere, din mai pana iniunie, gazonul trebuie cosit de 2x pe saptamana, iar in rest doar odata. Iarba poate avea o inaltime de 2cm la un gazon de decor si oinaltime de 4cm la un gazon de uzura. In perioadele secetoase trebuieavut in vedere ca solul si iarba sa aiba umiditatea necesara. In aceleperioade iarba ar trebui sa fie tunsa la o inaltime de 6cm. Cositul prea tarziu faciliteaza raspandirea diverselor tipuri de buruieni care cresc rapid si care iau locul celorlalte plante de pe gazon.

La cosit, masina de tuns iarba trebuie condusa astfel incat sa se suprapuna fasiile cu inaltimea unei roti. Iarba gazonului necesita apa si aer pentru a creste sanatoasa.

Pe portiunile umbrite sau pecare nu a fost tuns corect, gazonul se face ca pasla si astfel aerul si apa nu mai pot ajunge in cantitati suficiente la radacini. Prinaerisirea solului (cel putin de 2 ori pe an) se elimina efectul de pasla.

Stropirea regulata precum si fertilizarea ocazionala asigura frumusetea gazonului.

Dacanu aveti destul timp pentru stropit sau daca sunteti plecati inconcediu la sfarsit de saptamana, instalati un sistem de stropire automat, care poate indeplini o diversitate de functii.

Sfaturi pentru gazon
1)in cazul in care creste muschi pe gazon inseamna ca umiditatea este foarte mare si gazonul trebuie uscat cu ajutorul tuburilor de drenaj.
2)daca gazinul se vestejeste inseamn ca iarba a fost tunsa prea mult sis-a uscat. In acest caz trebuie utilizat un ingrasamant special, cu un continut ridicat de azot.
3) portiunile in care iarba creste rar sicare fac nota discordanta pot fi refacute cu ajutorul amestecurilor speciale de seminte de regenerare.
 
Sisteme de irigatie pentru gradina
Estefoarte simplu de explicat de ce este necesara udarea gradinii. Pamantulunde sunt sadite mai multe plante pierde aproximativ 20 litri de apa la 0.80 mp, in fiecare saptamana, pe timp de vara, si 9 litri pesaptamana, primavara si toamna. Aceasta impune un nivel de precipitatiinaturale sau prin stropire, de 3 cm, vara si 1 cm, primavara sautoamna. Daca nu ploua sau nu ati stropit gradina, atunci apa aceastaeste extrasa de catre plante din rezerva solului, ceea ce duce la secatuirea lui.

Se ajunge intr-un punct critic, atunci cand numai ramane apa suficienta in sol, care este absolut necesara pentrudezvoltarea plantelor. Arbustii proaspat plantati sau tipurile deplante de rasad cu radacini fibroase sunt serios afectate din lipsaapei. Frunzele isi pierd stralucirea si culoarea, dupa care cad, ceea ce dupa mai apoi la moarta plantei. Plantele cu radacinibine infipte in sol, precum trandafirii sufera si ele - efectul asuprafrunzelor nu se vede imediat, dar lipsa apei are repercursiuni asupra sezonului de inflorire a plantei.

Solutia este bineinteles caplanta sa fie udata - dar nu e chiar asa simplu, pentru ca trebuie safie si corect facuta. Trebuie luate in considerare timpul potrivit, cantitatea si metoda. Exista, insa, si cateva principii generale:

1) Nu asteptati prea mult pana sa udati planta
Ofilireainseamna ca nu ati udat-o la timp udati-o atunci cand solul este uscatla cativa centimetri adancime, iar frunzele plantei sunt lipsite de vlaga.

2) Nu udati cate putin la fiecare cateva zile
Aceasta imbibare cu apa a pamantului determina putrezirea radacinilor si dezvoltarea buruienilor

3) Alegeti intre doua metode: udarea intr-un punct fix si udarea pe o suprafata mare
Aceasta tehnica presupune stropirea intregului teren plantat si nu directionarea apei spre radacinile fiecarei plante.

4) Udati cu atentie o data ce v-ati hotarat sa o faceti si repetati udarea daca nu ploua.
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte >
Pagina Facebook Design Decorativ
Design Decorativ pe Twitter
Copyright © 2008-2021 Design Decorativ