www.designdecorativ.ro
|
Amenajari Gradini
Idei de amenajari gradini si curti, poze cu gradini amenajate, amenajari exterioare
|
Exista cateva amenajari din gradina, cum ar fi boltele, pergolele si gardurilecare sunt deseori folosite pentru a sustine plantele urcatoare, desiaceste structuri mai au de indeplinit si alte functii, practice saudecorative. Suporturile de plante descrise aici sunt utilizare numaipentru a sustine plantele urcatoare sau cu tulpini firave, in vederea unei buni organizari.
Suporturile de acest tip, pentru a fipotrivite pentru plante, trebuie sa respecte doua caracteristici debaza. Trebuie sa fie rezistente - o planta urcatoare viguroasa exercitao presiune mare asupra suportului, care se accentueaza daca suportul seafla in spatiul deschis al gradinii, unde se resimt puternic rafalele de vant.
Un suport trebuie sa iasa foarte putin in evidenta, darin acelasi timp, sa fie foarte functional - ideea este sa se vada plantele, nu suporturile.
Suporturile de plante sunt de doua feluri:
- In prumul rand, este suportul liber, fara sprijin,folosit fie pentru plantele decorative (cum ar fi de ex. un stalp sau oimprejmuire de sprijin tip coliba indiana pentru trandafiri), fiepentru plantele comestibile din gradina de legume, ori pentru pomifructiferi (de exemplu, rama pentru tulpinile plantei de fasole sau suportul tip gard de meri)
Suporturi fara sprijin:bete si tarusi, stalpi si suporturi tip coliba indiana, suporturicirculare, suporturi pentru pachetele de germinare ale semintelor de rasad, suporturi din retea.
2. In al doilea rand, este, zidul amenajat ca suport carepermite ca o parte din el sau toata suprafata lui sa fie imbracata decatre plante. Pe zidul caselor cresc, in general, plante decorative (trandafiri, glicina sau vita-alba)
Suporturi cu sprijin pe zid: sarme, spaliere (din lemn sau din alte materiale)
Sfaturi pentru legarea plantelor:
- exista mai multe tipuri de tesaturi, dar firul flexibil este cel mai potrivit
- o legatura bine facuta presupune sprijinirea tulpinii plantei de suport,inainte ca aceasta sa fi apucat sa se indoaie. E necesar, de asemenea, sa nu strangeti prea tare firul in jurul plantei.
- la fixarea despaliere sau sarma a plantelor urcatoare nu e bine ca tulpina sa selege vertical. Intinderea lor mai intai pe orizontala, ca sa formeze unspalier, sau sub un unghi, ca sa formeze un evantai, poate imbunatati substantial aspectul.
- legarea pomilor de pari este mai complicata decat in cazul florilor sau legumelor. la inceput, trebuiesa infasurati tulpina cu o fasie din panza de sac, inainte de a o legacu sfoara data cu gudron sau puteti folosi o legatura elastica, care se strange cateva saptamani.
- chiar daca copacul devine mai grosdecat tarusul, el poate avea nevoie de sustinere. aceasta se poate realiza cu ajutorul unui bandaj legat la jumatatea trunchiului, care sa fie fixat de pamant cu 3 sarme rezistente.
|
Primavara
Pestii devin activi in luna aprilie. Este momentul sa incepeti sa-i hraniti, daca ii vedeti inotand - dar amintiti-va ca nu trebuie sa le dati prea multa mancare. Aprilie este luna in care trebuie sa verificati circuitele electrice. Aparatul de incalzire a apei trebuie scos din apa, curatat si depozitat, dupa care trebuie reconectata pompa submersibila pentru havuz ( bazin de apa descoperit, fantana)sau cascada. Luna mai marcheaza inceputul sezonului de plantare -plantele vor fi acelea care va vor incanta vara si toamna. Nuferii impreuna cu celelalte plante, care s-au inmultit prea mult, trebuie scoase si rarite. Acestea se intampla in mod obisnuit dupa 3-4 ani si este o munca usoara, daca plantele au fost sadite in cosuri si nu insol, la fundul apei sau pe raftul iazului. Scoateti planta sau taiati-o in 2-3 parti si replantatio in cosuri umplute cu pamant. Fertilizatoriise pun in luna mai si pentru aceasta e nevoie de precautie. Niciodata nu stropiti cu ingrasamant in apa, sau pe deasupra cosurilor - mai degraba veti incuraja cresterea algelor si nu pe cea a plantelor. Folositi saculeti speciali pentru fertilizatorii de plante acvatice si introduceti-i in fiecare cos.
Vara
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faceti vara este sa va bucurati de iaz - a sta si a privi este destul de important acum, precum tot ceea ce ati facut primavara si toamna. Continuati sa hraniti pestii, si scoateti apoi din apa mancarea neconsumata dupa aprox 10minute. Pe timp de canicula si lipsa de precipitatii, nivelul apei poate scadea cu 1 pana la 3 cm pe saptamana. Adaugati apa curegularitate - nu asteptati ca nivelul sa scada prea mult. Ar putea sa dauneze captuselii iazului, pestilor si plantelor. Vremea furtunoas apune si ea probleme pestilor - puteti vedea atunci cum vin la suprafata pentru a respira. Ca sa mariti concentratia de oxigen, dati drumul la havuz sau stropiti cu jet de apa de la furtun. Continuati plantarea si curatati regulat matasea broastei cu ajutorul unei greble sau a unui bat. Proprietarii uita deseori sa curete florile ofilite, astfel ca semintele pe care le contin se imprastie in jur. Aceasta neglijentaduce la acumularea de materie organica pe funul iazului, ceea ce afecteaza sanatatea plantelor si in iaz apar puieti nedoriti.
Toamna
Toamna este cel mai mult de munca la iaz.Continuati sa hraniti pestii cat sunt activi, sa plantati specii noi sau sa rariti populatia existenta, pana ce vine vremea racoroasa a lunii septembrie. Cea mai grea munca este curatarea anuala a iazului,inainte de venirea iernii. Cum plantele isi pierd frunzele si florile,trebuie taiate si scoase, nu taiati tulpinile plantelor de mal, aflate sub nivelul apei. Lasati nuferii si plantele cu flori decorative pana la sfarsit. Scoateti toate resturile inutile din iaz si verificati sa nu cada in apa frunze din copacii aflati in jur. Cel mai bine este sa intindeti o plasa de plastic deasupra suprafetei iazului, pana ce copacii din vecinatate isi pierd toate frunzele. Inainte de instalarea gerului, mai sunt totusi cateva activitati de facut. Scoateti din apa plantele sensibile (de ex. zambila de apa sau castanul de apa) si lasati-le pe timpul iernii in galeti pline cu apa, intr-un loc racoros.Scoateti, curatati si depozitati pompa submersibila si inlocuiti-o cu un aparat de incalzit apa.
Iarna
Daca ati facut toate aceste treburi toamna, atunci pe timpul iernii nu va ramane de facut mare lucru. Pestii hiberneaza si nu ai nevoie de hrana,iar o parte din plante au fost taiate. Nu e un sezon potrivit pentru plantare. Daca temperaturile sunt foarte scazute, aceasta inseamna ca trebuie sa luati anumite masuri. Daca aveti un iaz mic, atunci o sainghete de tot, in acest fel vor muri pestii si majoritatea plantelor.Din acest motiv, iazurile mici trebuie acoperite cu capace de lemn sisaci, daca vine gerul. Intr-un iaz mai mare, nu sunt afectati nicipestii, nici plantele, totusi, si aici trebuie rezolvata o micaproblema. Daca suprafata apei se acopera cu o pojghita de gheata timpde cateva zile, gazele rezultate prin descompunerea materiei organicepot ajunge la un nivel toxic care sa omoare pestii. Este necesar deaceea, sa faceti o gaura in gheata pentru a lasa vaporii sa iasa. Nu spargeti gheata prin lovire, ati putea rani pestii - puteti pune un vascu apa fierbinte pana ce acesta se topeste. daca vremea rece persista,gheata se formeaza la loc - asa ca, in acest caz, aveti nevoie de un aparat de incalzit apa.
|
Copacii si arbustiise cumpara fie in ghivece, in saci care invelesc radacinile sau cu radacinile goale. In saci, radacinile sunt invelite cu pamant, care apoi este infasurat in iuta sau intr-o plasa de sarma. Plantelecu radacinile goale se cumpara fara pamant. Ambele variante sunt potrivite doar pentru plantarea de primavara si de toamna. Exemplarele din ghivece, care se mai numesc si plante de container, pot fi amplasate in gradina in timpul intregii veri.
1. Groapa de plantaretrebuie sa fie cel putin atat de lata si de adanca incat radacinile sa aiba loc lejer in ea. Cum groapa se umple cu compost maturat sau cuhumus afanat, ea va oferi conditii de start cu atat mai bune plantelor cu cat este mai mare. In cazul solului greu si lutos, este ca bine ca groapa sa fie de doua ori mai mare decat de obicei.
2. Tutorii de sprijin,care le confera stabilitate puietilor in primii lor ani de viata, seamplaseaza in groapa in acelasi timp, caci daca se infig mai tarziu in pamant, tutorii pot rani radacinile acestora.
3. Invelisul radacinilor,din materiale naturale, cum este iuta, nu trebuie indepartat. Desfacetidoar nodurile si lejerizati colturile. Este adevarat ca plasele desarma ruginesc si elibereaza radacinile plantelor, dar trebuie separate cat mai larg posibil.
4. Adancimea de plantareeste hotaratoare pentru sanatatea tuturor arbustilor. Coletul (gatul radacinii) trebuie sa se afle la nivelul suprafetei pamantului. Daca planta sta prea adanc, partea inferioara a tulpinii va fi acoperita cu pamant. In acest caz, exista pericolul putrezirii scoartei, iar consecinta acestui fapt este moartea copacului. Daca radacinile stau prea sus, cele superioare se usuca, iar copacul va fi slabit. De aceea, plantati in doi: in timp ce o persoana stabileste adancimea corecta,cealalta persoana umple groapa cu pamant si calca bine zona, pentru tastare.
5. Udati imediat, temeinic, toti copacii proaspat plantati. Creati un mic musuroi de pamant in jurul tulpinii.
|
Lasfarsitul secolului al XVI-lea, anemona de gradina, originara din zonamediteraneana, a ajuns in aproape toata Europa. Planta bulboasa cuflori mari este cea mai frecvent cultivata varietate de anemone. Sedeosebesc variante cu flori mari si simple, medii si semibatute sibatute. De primavara tarziu pana la inceputul verii, florile incanta prin nuante de rosu, violet, lila, albastru si alb.
Forma:
Anemona de gradina atinge o inaltime de 30 pana la 40 cm. Frunzele formeaza o rozeta si se dezvolta complet abia dupa ofilire.
Loc:
Idealeste un loc insorit, cald si ferit de vant. Planta bulboasa prefera un pamant afanat, bogat in substante nutritive si in humus.
Plantare:
Anemona de gradinase planteaza primavara. Daca vreti sa o plantati toamna, trebuie saacoperiti locul in care se afla bulbii. Adancimea de plantare este demaxim 5 cm. Inainte de a fi pusi in pamant, bulbii se tin una sau doua zile in apa.
Ingrijire:
Iarna, acoperiti planta cu frunze sau dezgropati bulbii.
SFAT:
Anemona de gradina poate fi cultivata pe pajisti intinse, unde se inmulteste in voie.
|
| << Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte >
|
|
|