Primavara
Pestii devin activi in luna aprilie. Este momentul sa incepeti sa-i hraniti, daca ii vedeti inotand - dar amintiti-va ca nu trebuie sa le dati prea multa mancare. Aprilie este luna in care trebuie sa verificati circuitele electrice.
Aparatul de incalzire a apei trebuie scos din apa, curatat si depozitat, dupa care trebuie reconectata pompa submersibila pentru havuz (
bazin de apa descoperit, fantana)sau cascada. Luna mai marcheaza inceputul sezonului de plantare -plantele vor fi acelea care va vor incanta vara si toamna. Nuferii impreuna cu celelalte plante, care s-au inmultit prea mult, trebuie scoase si rarite. Acestea se intampla in mod obisnuit dupa 3-4 ani si este o munca usoara, daca plantele au fost sadite in cosuri si nu insol, la fundul apei sau pe raftul iazului. Scoateti planta sau taiati-o in 2-3 parti si replantatio in cosuri umplute cu pamant.
Fertilizatoriise pun in luna mai si pentru aceasta e nevoie de precautie. Niciodata nu stropiti cu ingrasamant in apa, sau pe deasupra cosurilor - mai degraba veti incuraja cresterea algelor si nu pe cea a plantelor. Folositi saculeti speciali pentru fertilizatorii de plante acvatice si introduceti-i in fiecare cos.
Vara
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faceti vara este sa va bucurati de iaz - a sta si a privi este destul de important acum, precum tot ceea ce ati facut primavara si toamna. Continuati sa hraniti pestii, si scoateti apoi din apa mancarea neconsumata dupa aprox 10minute. Pe timp de canicula si lipsa de precipitatii, nivelul apei poate scadea cu 1 pana la 3 cm pe saptamana. Adaugati apa curegularitate - nu asteptati ca nivelul sa scada prea mult. Ar putea sa dauneze captuselii iazului, pestilor si plantelor. Vremea furtunoas apune si ea probleme pestilor - puteti vedea atunci cum vin la suprafata pentru a respira. Ca sa mariti concentratia de oxigen, dati drumul la havuz sau stropiti cu jet de apa de la furtun. Continuati plantarea si curatati regulat matasea broastei cu ajutorul unei greble sau a unui bat. Proprietarii uita deseori sa curete florile ofilite, astfel ca semintele pe care le contin se imprastie in jur. Aceasta neglijentaduce la acumularea de materie organica pe funul iazului, ceea ce afecteaza
sanatatea plantelor si in
iaz apar puieti nedoriti.
Toamna
Toamna este cel mai mult de munca la
iaz.Continuati sa hraniti pestii cat sunt activi, sa plantati specii noi sau sa rariti populatia existenta, pana ce vine vremea racoroasa a lunii septembrie. Cea mai grea munca este curatarea anuala a iazului,inainte de venirea iernii. Cum plantele isi pierd frunzele si florile,trebuie taiate si scoase, nu taiati tulpinile plantelor de mal, aflate sub nivelul apei. Lasati nuferii si plantele cu flori decorative pana la sfarsit. Scoateti toate resturile inutile din iaz si verificati sa nu cada in apa frunze din copacii aflati in jur. Cel mai bine este sa intindeti o plasa de plastic deasupra suprafetei iazului, pana ce copacii din vecinatate isi pierd toate frunzele. Inainte de instalarea gerului, mai sunt totusi cateva activitati de facut. Scoateti din apa plantele sensibile (de ex. zambila de apa sau castanul de apa) si lasati-le pe timpul iernii in galeti pline cu apa, intr-un loc racoros.Scoateti, curatati si depozitati pompa submersibila si inlocuiti-o cu un aparat de incalzit apa.
Iarna
Daca ati facut toate aceste treburi toamna, atunci pe timpul iernii nu va ramane de facut mare lucru. Pestii hiberneaza si nu ai nevoie de hrana,iar o parte din plante au fost taiate. Nu e un sezon potrivit pentru plantare. Daca temperaturile sunt foarte scazute, aceasta inseamna ca trebuie sa luati anumite masuri. Daca aveti un iaz mic, atunci o sainghete de tot, in acest fel vor muri pestii si majoritatea plantelor.Din acest motiv, iazurile mici trebuie acoperite cu capace de lemn sisaci, daca vine gerul. Intr-un iaz mai mare, nu sunt afectati nicipestii, nici plantele, totusi, si aici trebuie rezolvata o micaproblema. Daca suprafata apei se acopera cu o pojghita de gheata timpde cateva zile, gazele rezultate prin descompunerea materiei organicepot ajunge la un nivel toxic care sa omoare pestii. Este necesar deaceea, sa faceti o gaura in gheata pentru a lasa vaporii sa iasa. Nu spargeti gheata prin lovire, ati putea rani pestii - puteti pune un vascu apa fierbinte pana ce acesta se topeste. daca vremea rece persista,gheata se formeaza la loc - asa ca, in acest caz, aveti nevoie de un aparat de incalzit apa.