Logo Design Decorativ  

Sfaturi pentru gradina in luna martie - partea 2

Amenajari gradini

Protejati scoarta pomilor fructiferi!

Asa numitele crapaturi de ger existente in scoarta pot sa apara si la speciile rezistente la frig, precum marul, parul sau ciresul. Cauza este deobicei o diferenta mare de temperatura intre zi si noapte. Tocmai cand este frig si soare, cand lemnul orientat spre sud se incalzeste puternic peste zi, in timp ce pe partea opusa este inca inghetat, scoarta copacilor poate sa plesneasca. Daca aveti numai cateva pomi fructiferi in gradina, puteti sprijini de tulpini, ca protectie, o scandura lata sau le puteti inveli cu folie textila.
Important:dupa ce trece pericolul gerului, folia trebuie indepartata, altfel pe scoarta se cuibaresc usor diversi daunatori. Ceva mai dificila, dar simai utila este traditionala varuire a tulpinii cu un produs pe baza decalcar, care se gaseste la magazinele de specialitate. Varuirea protejeaza de diferentele de temperatura si de daunatori.

Taierea pomilor fructiferi

In principiu, pomii fructiferi fac fructe si fara sa fie taiati. Diferitele metode de taiere, care se efectueaza in principal acum,iarna, reprezinta totusi stimulari tintite de crestere pentru copac.Taierile tintite stimuleaza sanatatea si sporesc capacitatea pomilor dea face multe fructe. In perioada de tinerete a unui pom, ramurile setaie, de aceea, mai puternic, pentru a obtine o coroana cu forma regulata.
In cazul pomilor mai batrani, se taie, dimpotriva, mai putin, pentru a frana cresterea. Abia atunci cand tendinta de crestere scade dramatic, o taiere puternica poate sa stimuleze din nou cresterea.
Important: crengile principale ale pomilor fructiferi trebuie dirijate in coroanala aceeasi inaltime in jurul tulpinii. Numai in acest caz coroana se afla in asa numita "balanta a sevei" si toate crengile cresc la fel de puternic.

 
Distribuiti pagina pe:Pagina Facebook Design Decorativ
Design Decorativ pe Twitter
Copyright © 2008 - 2024 Design Decorativ