Logo Design Decorativ  

Baia fara faianta, in stil Marocan

Articole

Idei de amenajari baie moderna - Baia fara faianta, amenajat in stil Marocan         Daca vine vorba de amenjarea sau renovarea baii, piata gresiei si a faiantei ne ofera o gama extrem de larga de produse. De la faianta de format mare si pana la mozaicul fabricat manual, de la culorile vii si pana la cele mai extravagante texturi, avem de unde sa alegem.

Dar ce se intampla cand, in ciuda ofertei, nu dorim faianta in baie? Poate am prefera mai mult o vopsea sau o tencuiala, si unde culorile am putea prepara noi, chiar la fata locului.

La alegerea unei solutii pentru peretii din baie, trebuie sa avem in vedere cel putin doua aspecte: dimensiunea incaperii si umiditatea. Pentru camera de zi sau cea de dormit ar fi usor de ales o vopsea, in culoarea dorita. La baie insa, trebuie sa avem grija ca alegerea facuta sa fie rezistenta la aburi sau chiar si la stropirea cu apa si sa nu permita aparitia mucegaiului.

In ultimii ani, tot mai multi arhitecti si beneficiari au preferat inlocuirea faiantei cu tencuieli traditionale, rezistente la umiditate. Traditionale, pentru ca aceste tencuieli speciale au radacini in baile turcesti, gen Hamman (bai orientale), sau inspirate din tehnici speciale din Maroc.

In Maroc, de exemplu exista un var special, foarte hidraulic cu o compozitie aparte. Prin acest material, natura a oferit marocanilor un produs, care prelucrat corespunzator, confera niste suprafete cu impermeabilitatea unui beton din statiile de epurare.

La inceput, aceasta tehnica a fost utilizata de marocani pentru etansarea cisternelor in care era tinuta apa de baut. Apoi a fost utilizata pentru pereti in interior si exterior, pentru podele, apoi mai tarziu, in Hamman, baile orientale, dar si in palate.

Tehnica de aplicare a fost data mai departe de la tata la fiu, timp de generatii. Acest material, si tehnica speciala de aplicare numita Tadelakt a devenit extrem de populara in Europa in ultimii 15-20 de ani.

Mesteri voluntari si fanatici s-au dus chiar pana in Maroc pentru a invata aceasta tehnica. Acum, Tadelakt se utilizeaza in bai, centre spa si wellness, in hoteluri dar si pentru realizarea obiectelor de arta.

Fiecare lucrare de Tadelakt este unica. Prin modul special de prelucrare (in continuare, cu metode si unelte traditionale), se formeaza suprafete fascinante, usor ondulate si vii, cu luciu natural. Prin pigmentarea mortarului, se obtin cele mai diverse culori, care difera in conditii de lumina diferita. Efectul de culoare Tadelakt nu este uniform, acesta depinzand de prelucrare si de intensitatea luminii.

In ultimii ani, s-au scris carti despre Tadelakt, au aparut mai multi importatori sau producatori de acest material si mai multi mesteri s-au specializat pe aceasta tehnica. Un lucru insa a ramas neschimbat: prelucrarea manuala, cu unelte speciale (de ex. piatra ceramica) si suprafata nemijlocita a peretilor realizate cu Tadelakt.

Articol furnizat de:
S.C. Naturalpaint S.R.L.
Vopsele si materiale de constructii ecologice
www.naturalpaint.ro
www.tadelakt.ro



 
Distribuiti pagina pe:

Pagina Facebook Design Decorativ
Design Decorativ pe Twitter
Copyright © 2008 - 2024 Design Decorativ